BSV Tuindorp | Coniferen: er zijn allerlei soorten verkrijgen
15708
post-template-default,single,single-post,postid-15708,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Coniferen: er zijn allerlei soorten verkrijgen

Coniferen: er zijn allerlei soorten verkrijgen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten coniferen verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Er zijn grijze, blauwe, gele, groene en zelfs bonte coniferen. Sommige coniferen kleuren in de herfst een prachtig brons. Anderen worden geel of behouden hun oorspronkelijke kleur. Coniferen zijn naaldplanten die niet prikken en zijn daardoor ontzettend kindvriendelijk.

Plaatsing en onderhoud

De meeste coniferen houden van een zonnige plek, maar onder andere de taxus kan ook vrij goed tegen schaduw. Over het algemeen houden coniferen van een leem- of kleigrond, maar ze overleven eigenlijk in elke normale tuingrond.

Coniferen moeten minimaal 1 x, maar liever 2 keer per jaar worden gesnoeid. Snoeien kan het beste vlak na de eerste groei en/of vlak voor de tweede groei gedaan worden. Dit komt neer op juni en begin augustus. Het is hierbij belangrijk om niet te snoeien wanneer het erg zonnig is omdat anders verbranding op kan treden.
Californische Cipressen

Een erg populair type conifeer voor het vormen van een coniferen haag is de Californische Cipres. Deze is verkrijgbaar in allerlei kleuren, maar vooral de blauw-grijze en de gele variant zijn in veel Nederlandse tuinen terug te vinden. De Californische Cipres is winterhard, groenblijvend en ruikt bovendien heerlijk. Deze Cipressen vragen weinig onderhoud en vormen al snel een mooie dichte coniferen haag. Het is zeer belangrijk om de Californische Cipres jaarlijks te snoeien omdat deze anders van binnenuit kan gaan verhouten. Dit is echter nooit helemaal te voorkomen.

Leylandii coniferen

Afhankelijk van de standplaats kunnen Leylandii coniferen wel 80 cm per jaar groeien. Hiermee behoren zij tot de snelst groeiende coniferen die er bestaan. Vanwege zijn snelle groei wordt de Leylandii conifeer veel gebruikt in nieuwbouwwijken. Om een mooie dichte coniferen haag te krijgen moet de Leylandii conifeer 2 maal per jaar worden gesnoeid. Het is hierbij van belang om de conifeer niet te ver terug te snoeien. Als de Leylandii conifeer tot het oude hout wordt teruggesnoeid zal hij niet meer herstellen. Leylandii coniferen zijn heel goed strak te snoeien waardoor ze het goed doen in een formele coniferen haag.

Levensboom

De levensboom, ofwel Thuja groeit ongeveer 20 tot 30 centimeter per jaar. De levensboom is een sterke conifeer die zich makkelijk laat verzorgen. De conifeer dankt zijn naam aan het medicijn dat gemaakt kan worden van de plant. De eerste Europeaan die de plant leerde kennen was een zeeman die zijn bemanning met behulp van dit medicijn kon redden van scheurbuik.

Taxus

Waarschijnlijk de meest bekende conifeer is de Taxus. De Taxus is altijd groen, groeit snel, vergt weinig onderhoud en is makkelijk te snoeien. In tegenstelling tot veel andere coniferen is de Taxus inheems. Deze conifeer komt hier dus al duizenden jaren voor. De Taxus is zeer giftig. Het eten van de plant kan zelfs dodelijk zijn. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als het gaat om huisdieren en kleine kinderen.

Bron: Homewishez.nl

No Comments

Post A Comment