BSV Tuindorp | Kinderdagverblijf uitzoeken
15715
post-template-default,single,single-post,postid-15715,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Kinderdagverblijf uitzoeken

Kinderdagverblijf uitzoeken

Je bent op zoek naar een goede kinderopvang. In dit artikel kan je lezen waar je op kunt letten bij het zoeken naar een opvang die bij je past. Dit artikel gaat over het zoeken naar kinderdagverblijf Pluk de Dagen niet naar gastouderopvang, beiden professionele opvang. Want ook een nanny aan huis, inzet van opa’s en oma’s of vriendinnen zijn mogelijkheden.
Verschil kinderdagverblijf en gastouderopvang

Gastouderopvang is opvang van kinderen in een huiselijke situatie in een kleine groep, soms ook eigen kinderen van de gastouder. Gastouders zijn aan wettelijke eisen gebonden. De opvang is vaak flexibel qua uren. Kinderen kunnen als zij naar de basisschool gaan mogelijk bij de gastouder blijven.

Een kinderdagverblijf kent meerdere groepen en meerdere leid(st)ers. Ziekte of vakantie van leidsters wordt meestal onderling opgevangen. Een kinderdagverblijf werkt met plannen, stagiaires, themaweken en dergelijke. Dat kost tijd. Maar biedt ook extra’s. Het groepsproces tussen de kinderen onderling is vaak belangrijk. Het dagritme staat vast. Er worden al schoolse vaardigheden en competenties opgedaan. Kinderen kunnen als ze eenmaal naar de basisschool gaan niet blijven, ze kunnen dan bijvoorbeeld naar de naschoolse opvang.

De keuze voor een bepaalde vorm van opvang is altijd kiezen voor wat het beste bij je past. Kiezen voor een kinderdagverblijf is veelal ingegeven door “meer ogen voor mijn kind”, leren functioneren in wat grotere kind groepen en de aansluiting op de basisschool. Dan begint het kinderdagverblijf uitzoeken.

Hoe kies je een goed kinderdagverblijf

Allereerst is het belangrijk om na te denken wat je zelf wilt: wat past er binnen de opvoeding van het kind. Denk aan sfeer, sociale omgang en sociaal emotionele ontwikkelingswensen in de eerste 4 jaar. Maak een lijstje met de wensen die je hebt.

Er zijn een aantal praktische zaken om op te letten: hygiëne, rust-ruimte-en-regelmaat, spelletjes en activiteiten, duidelijke en goede afspraken, openingstijden en een goede overgang naar de basisschool. Ook is het goed om na te gaan wat er in het tarief is inbegrepen (luiers, warme maaltijd…). En gaan de kinderen veel naar buiten of blijven ze meestal binnen.

Er zitten nogal wat verschillen in visie qua pedagogische aanpak. Kies je voor leeftijdsgroepen waarbij je kleine start in een babygroep of zoek je een groep waarin kinderen van 0 tot 4 jaar in zitten?

De locatie is praktisch gezien ook belangrijk. Je wilt de kleine goed en gemakkelijk kunnen brengen en halen.

Een eerste bezoek / kennismaking

Dit is veelal een gesprek en een rondleiding met een leidinggevende. Hoe voelt de sfeer en hoe was de ontvangst? Wat zijn de speelmogelijkheden, zijn er verschillende soorten speelgoed en wat bieden ze als thema’s aan. Qua netheid kan je letten op los slingerende afwas en etensresten, het verschoonkussen, de bedjes en zijn er anti luizenzakken?

Vraag zeker ook naar de veiligheidsmaatregelen: kunnen kinderen zelfstandig naar buiten lopen, zijn er hekjes, kunnen vreemden gemakkelijk binnenkomen?

En last but notleast: luister naar je eigen onderbuikgevoel bij het kiezen van een kinderdagverblijf!

 

Bron: Laat de spelen Beginnen

No Comments

Post A Comment